Bliver dit handicap respekteret? – Det bliver mit ikke!

Af Nanna Forum Dideriksen

Bliver dit handicap respekteret? – Det bliver mit ikke! 
Dette budskab står på Holbæks busser. Er det sådan et samfund vi ønsker at have? Et samfund hvor handicappede er isolerede og ikke respekteret.  Og hvordan står det egentlig til med min egen respekt overfor handicappede?  

Lars Bremer, som har lammelse i benene har af egen lomme betalt for busreklamerne. Han venter stadig på en afgørelse i sagen om en ny handicapbil, så han forsat kan passe sit arbejde som it-koordinater i rådgivningsvirksomheden Cowi. Han har over et år ventet på en afgørelse i sin sag, og prøver nu nærmest desperat at komme i kontakt med kommunen ved hjælp af buskampagnen.

Det er ikke så meget hans specifikke sag, jeg vil tale om, nej – mere det spændende og udfordrende spørgsmål han stiller. ”Bliver dit handicap respekteret? Det bliver mit ikke” Selve spørgsmålet er nok stillet på bussiden for at komme i kontakt med kommunen. Lars efterspørger respekt fra kommunens side. Men spørgsmålet går også ind og rammer mig, for påstår han egentlig ikke, at jeg også har et handicap eller hvad? Og hvordan står det egentlig til med respekten overfor handicappede fra en helt almindelig dansker som mig.

Usikkerhed
I mange år har jeg haft det ret akavet med handicappede. Jeg vidste ikke rigtigt, hvordan jeg skulle agere, når jeg mødte ”et rigtigt levende handicappet menneske”. Hvad skulle jeg sige? Hvad skulle jeg gøre? Gjorde jeg noget forkert? Jeg kunne ligesom ikke rigtig være mig selv. Jeg synes, det var akavet! Derfor undgik jeg handicappede.

Måske havde jeg det på denne måde, for jeg kendte faktisk ikke rigtigt en handicappet menneske, der kunne fortælle mig og vise mig, hvordan livet er som en handicappet.

Fællesskab trods forskellighed
For et par siden blev jeg virkelig konfronteret med mit syn på handicappede. Jeg skulle med et band stå for fællessangen på en lejr for handicappede. En hel weekend på lejr sammen med en masse forskellige handicappede. Hvordan skulle det nu gå?

Jeg var spændt og lidt nervøs, men søndag aften sad jeg med det største smil på læben. Det havde været en fantastisk weekend.

Weekenden havde været fyldt med en masse glæde, smil, knus, dans, omsorg – det havde været den sjoveste fest hele weekenden igennem. Den weekend lærte jeg en vigtig lektie; for godt nok er der mange ting handicappede har brug for hjælp til, og det kan være besværligt og sikkert også koste kommunen mange penge, men de handicappede har også noget at lære mig om livet. For selvom man er meget forskellige, så kan man godt have det godt sammen. Selvom man har forskellige behov, og nogen har brug for mere hjælp end andre, så kan vi godt lære noget af hinanden.

Et anderledes handicap
Mit handicap er måske hverken en psykisk eller fysisk defekt, men mit handicap er, at jeg ikke altid tør konfrontere min ”akavethed” overfor handicappede, og derfor isolerer jeg mig og kun er sammen med dem, der minder om mig. Dette handicap møder jeg stor respekt for i samfundet, for jeg tror mange af os har dette handicap. Men måske vi skulle prøve at udfordre vores handicap. Måske vi skulle prøve at hænge ud med handicappede og konfrontere os selv med det, vi synes kan være udfordrende i forhold til mødet med en person, der er anderledes en mig. Måske vi kunne lære noget og opdage, at de jo faktisk ikke er så meget anderledes end os. Måske vi kunne ændre et ”dem og os” til et stort ”os”? Måske ville dette fællesskab skabe større respekt for det handicappede menneske? Den respekt handicappede ikke altid oplever i dag.

Jeg kan stadig opleve det udfordrende og akavet, når jeg er sammen med mennesker, som er anderledes end mig, men min erfaring siger mig, at der er så meget at lære i det fællesskab, så jeg vil ikke give afkald på det.

Jeg drømmer om et samfund, hvor jeg og mange flere har lært at have respekt for handicappede mennesker. Hvilket samfund drømmer du om?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>